Naše Valašsko, 15. října 2002  "Na téma týdne"  

Výroba pálenky s Jiřím Bublíkem, spolumajitelem pálenice ve Valašském Meziříčí-Poličné.

Pěstitelské pálenice na Valašsku pracují v těchto dnech naplno.
Obsluha strojů se nezastaví ani v nočních hodinách.
Jaké kvasy k vám zákazníci přivážejí nejčastěji?


"U nás se pálí již tradičně nejvíce z jablek. Nejoblíbenější jsou typické jaderničky, jejichž kvalita je letos velmi dobrá. V minulých týdnech jsme zpracovávali také hruškový kvas, největší nápor hrušek je však již za námi. Teď vozí lidé již jen pozdní tvrdé hrušky, které ani pořádně nedozrávají. Pravá slivovice ze švestek zabírá přibližně deset procent naší produkce."

Zaznamenli jste letos nějakou kuriozitu?

"V této sezoně se nám nestalo, že by někdo přijel s nějakou netypickou surovinou a chtěl ji vypálit. V minulých letech se ale někteří zákazníci snažili vyrobit pálenku například z různých marmelád."

Máte zprávy o tom, že by se v příštím roce mělo zvýšit daňové zatížení pálenic?

"Slyšel jsem o tom, že ke zvýšení daně možná dojde v prosinci. Snad to více postihne velkovýrobce. Záleží na tom, jak moc bude chtít stát ublížit pěstitelským pálenicím a drobným pěstitelům. Zatím to vypadá, že by mělo jít jen o korunové částky za litr čistého alkoholu, takže nic dramatického. Někteří lidé ale již podlehli panice a i proto máme kalendář do konce roku plný. Někteří zájemci se u nás objednali už i na březen. Neočekávám ale nějaký významný růst cen. Myslím si také, že na výkyvy cen už jsme si mohli za poslední roky zvyknout."

Za kolik pálíte a co vše cena zahrnuje?

"U nás přijde litr čistého lihu na stošestapadesát korun (Pozn.: zde byla na stránkách Našeho Valašska  uvedena chybná cena 165 Kč místo správných 156 Kč). V ceně je již zaúčtováno vše - to znamená spotřební daň, daň z přidané hodnoty, poplatek za odvoz výpalku a náklady za energii. Jsou i pálenice, které nalákají lidi na nižší cenu a po zpracování kvasu zákazníkům ještě doúčtují peníze za likvidaci zbylé suroviny a spotřebovanou energii."

Kde skončí tak zvaný výpalek, zbylá hmota?

"Odvážíme jej za velmi přísných podmínek na pole zemědělských družstev, se kterými máme smlouvu. Je potřeba říci, že výpalek bývá vždy neutralizován vápnem tak, aby neškodil životnímu prostředí. Někteří ekologové tvrdí, že hmota může být nebezpečná. Podle nich jsou zdraví škodlivé třeba i pecky ze švestek. Já se těmto názorům trochu divím. Všechny normy na likvidaci výpalku ale samozřejmě dodržujeme."
(spa)
Uveřejněno se souhlasem vydavatele - Našeho Valašska


"KOPIE" (sken) z Našeho Valašska